Fayence: historisch Frans dorp met sterrenrestaurants

Het mooie Zuid-Frankrijk staat vooral bekend om haar grote, imposante steden als Cannes, Nice en St. Tropez waar de luxe jachten, lange boulevards en zandstranden de aandacht trekken. Maar voor wie de charme van oude Franse dorpjes zoekt en de drukte van de grote steden wil afwisselen met rust, is Fayence een uitkomst. Fayence is een klein dorp tussen Draguignan en parfumstad Grasse in het departement Var. Vanwege de mooie ligging vlakbij andere historische dorpen, is Fayence de ideale uitvalsbasis voor liefhebbers van het authentieke Franse leven.

Centrale ligging in Var

Als u met de auto naar Zuid-Frankrijk rijdt en graag meerdere steden en dorpjes bezoekt tijdens uw verblijf, is het hooggelegen dorp Fayence een goed startpunt. Vanaf Fayence kunt u verder rijden naar Provençaalse dorpjes als Callian , Montauroux, Seillans, Mons en Tourettes. Ook de parfumstad Grasse is goed te bereiken en zelfs de zandstranden van Cannes of St. Raphael bevinden zich op slechts 25 minuten rijden. Bijzonder is dat Fayence tussen de zee en de bergen ligt. Hierdoor is het de ideale locatie voor strandliefhebbers, maar u bent ook binnen een uur bij een aantal ski-resorts.

Voor de watersportliefhebbers is Lac de Saint-Cassian op ongeveer 10 kilometer afstand een echte aanrader. U kunt er zonnebaden, vissen, zwemmen, een waterfiets huren of een kanotocht maken. Door deze centrale ligging kunt u vanuit Fayence zowel de oudere Franse dorpen als de moderne steden in Zuid-Frankrijk bezoeken.

Smalle straatjes en handgemaakt aardewerk

In Fayence ziet u de smalle straatjes met boetiekjes, mooie pleinen en oude huizen zoals u zich dat voorstelt wanneer u aan het Franse dorpsleven denkt. Sommige huizen hebben mooie toegangsdeuren en dat is geen toeval. In het dorp herleven de oude ambachten, zoals weven, pottenbakken en hout snijden. De lokale bevolking is gespecialiseerd in handgemaakt aardewerk zoals potten en schalen voor huishoudelijk gebruik. Ieder jaar op de derde zondag van juli vertonen de ambachtslieden van Fayence hun kunsten voor het grote publiek.

In veel winkels en werkplaatsen in het dorp kunt u traditioneel aardewerk uit Fayence kopen als herinnering aan uw bezoek. Andere snuisterijen vindt u op de markten die drie keer per week plaatsvinden of op de speciale brocante en antiekmarkt. Deze markt wordt vijf keer per jaar georganiseerd door de antiquair Michel Allongue uit Fayence. De markten in Fayence zijn aanraders voor de liefhebber.

Historische bezienswaardigheden

Fayence is van oorsprong een Middeleeuws dorp en dat is vandaag de dag nog steeds te zien. Vele bezienswaardigheden stammen uit die tijd, zoals de wachttoren van het oude kasteel en de klokkentoren Tour de l’Horloge. Het kasteel werd bewoond door de bisschoppen van Fréjus. In die tijd was Fayence een vakantieoord voor de bisschoppen. Ook de Porte Sarazine, een poort in Saraceense stijl uit de 14e eeuw, is een overblijfsel uit die tijd. Een andere bezienswaardigheid is de Église St-Jean-Baptiste uit de 18e eeuw. In de kerk vindt u een prachtig marmeren hoofdaltaar.

Broodovens en sterrenrestaurants

Naast de religieuze bezienswaardigheden staat Fayence ook bekend om haar oude broodovens. De broodoven Le Four du Mitan was vroeger de grootste broodoven in Fayence en is tegenwoordig een museum dat u gratis kunt bezoeken. Nu we het toch over eten hebben, het dorp kent vele restaurants, van Franse bistro’s tot sterrenrestaurants. Echte aanraders zijn Le Temps des Cerises, Patin Couffin, Moulin de Camandoule en Castellares. In Fayence ontbijt u niet alleen als een Fransman met croissants en vers stokbrood, u kunt er ook voortreffelijk dineren.

Velen verwachten bij een klein, hooggelegen dorp als Fayence niet dat er zo’n rijke geschiedenis en cultuur achter het dorp schuilgaat. Toch is Fayence dankzij de centrale ligging, eigen specialiteiten, echte eetcultuur en historische bezienswaardigheden een must-see wanneer u in Zuid-Frankrijk bent.