Valbonne: historisch Provençaals dorp bij Cannes

Wanneer u aan vakantie denkt, ziet u vast de lange zandstranden van Nice voor u of de prachtige boulevard van Cannes. Dat begrijpen we, want in deze steden kunt u genieten van al het moois dat Zuid-Frankrijk te bieden heeft. Maar tussen deze imposante steden liggen een aantal kleinere dorpen die een bezoek meer dan waard zijn. Één van die dorpen is het oude Provençaalse dorp Valbonne, verscholen tussen Cannes en Grasse. Hoewel het bij het grote publiek veel minder bekend is dan de grote steden, is het dorp een aangename verrassing voor iedere liefhebber van de Zuid-Franse cultuur en natuur.

Middeleeuws centrum

De naam van het dorp komt uit het Latijn en betekent: ‘het goede dal’. Wie in Valbonne geweest is, kan dat beamen. Dankzij het Estérelgebergte wordt de noordenwind die in Zuid-Frankrijk voor kan komen tegengehouden en daarom heerst er in Valbonne ‘s zomers een subtropisch en ’s winters een mild klimaat. Valbonne is een historisch dorpje met een prachtig middeleeuws centrum met gebouwen uit de 17e eeuw. Dit is goed te zien aan het Place des Arcades, het dorpsplein dat in Romeinse stijl gebouwd is. Op het plein vindt u naast winkeltjes ook terrassen waar dorpelingen en toeristen zich in de namiddag verzamelen om te genieten van Franse wijn. Een leuk feitje voor de filmfanaten: het hotel op het dorpsplein speelde een rol in de film French kiss uit 1995. Doordat de rijke geschiedenis van Valbonne goed bewaard is gebleven, heeft het dorp een sfeervolle en charmante uitstraling.

Gunstige ligging

Oorspronkelijk is het dorp gebouwd op initiatief van de monniken die vroeger naast Valbonne een abdij bewoonden. De abdij uit 1200 kunt u nog steeds bezoeken, net zoals een oude Romaanse kerk die later is gebouwd. In die tijd werden er olijven en de Servandruif verbouwd en rozen en jasmijn gekweekt voor de parfums. Later is die rol overgenomen door de inmiddels bekende parfumstad Grasse . Als u geïnteresseerd bent in de parfumgeschiedenis van Frankrijk, is het een aanrader om een bezoek te brengen aan deze stad. Door de gunstige ligging is het mogelijk om vanuit Valbonne vele andere steden en dorpen te bezoeken, zoals Biot, Mougins, St. Paul de Vence. Zin in een dag aan de Franse kust? Dan rijd u met de auto zo naar de zandstranden van Cannes en de Antibes.

Wandelen naar Briot

Als u genoeg gezien heeft van het historische centrum, is het tijd om de omgeving te verkennen. Valbonne ligt aan de rivier de Brague en is omringd door dennenbossen en olijfbomen. Een tip is om een wandeling te maken van Valbonne naar Biot langs de rivier de Brague. Tijdens deze wandeling krijgt u een indruk van de prachtige omgeving en wanneer u aankomt in Briot heeft u natuurlijk een wijntje met een Frans stokbroodje verdiend. ’s Avonds dineert u in één van de vele goede restaurants die in en rond Valbonne te vinden zijn. Wist u dat er zelfs een restaurant is met een Michelinster?

Naast de geschiedenis verkennen of wandelingen maken, kunt u ook uw golfkunsten laten zien op één van de vele golfbanen in de buurt Valbonne. Ook is er in de stad een zwembad, een bioscoop en veel leuke boetiekjes in de binnenstad. Iedere eerste zondag van de maand kunt u de antiekmarkt bezoeken. In uw luxe vakantievilla kunt u zich na een gezellige dag terug trekken om bij te komen van alle indrukken. Kortom, of u nu op zoek bent naar ontspanning, strand, cultuur of natuur; denk bij uw volgende bezoek aan Zuid-Frankrijk eens aan Valbonne.