Nice: levendige badplaats met rijke geschiedenis

Frankijk is het land van uitgestrekte wijnvelden, ambachtelijke bakkerijen waar de geur hangt van versgebakken stokbrood, charmante dorpjes, blauwe zeeën en natuurlijk imposante steden. Eerder vertelden we u alles over de kerstmarkten en winterse sfeer in Nice in Zuid-Frankrijk. Maar in deze prachtige stad is nog veel meer te beleven, ook in andere seizoenen. In welk jaargetijde u de stad ook bezoekt, een vakantie in Nice zult u niet snel vergeten.

Stad met rijke geschiedenis

Nice is in korte tijd uitgegroeid tot een toeristische stad die luxe en sterallure ademt. De bekendste bezienswaardigheid is de promenade bij de langgerekte kiezelstranden: La Promenade des Anglais. Inwoners korten deze naam vaak af tot La Prom. De rijke geschiedenis van Nice begint al bij deze promenade. Hij is vernoemd naar de Engelsen omdat zij Nice in de 18e eeuw ontdekten als ideale vakantiebestemming en de promenade aanlegden. Een stranddag in Nice is trouwens een aanrader. Doordat de stranden zeven kilometer lang doorlopen, zijn ze zeer geschikt voor een ontspannen strandwandeling.

Ook in andere delen van de stad is de geschiedenis zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan het beroemde Hotel Négresco, het oude stadscentrum met het bekende plein La Cours Saleya en de vele musea en historische gebouwen. Op het plein vindt u elke maandag de markt en brocantemarkt waar u tussen de locals zoekt naar snuisterijen en memorabele souvenirs. Niet lang nadat de Engelsen vakantie vierden in Nice, kreeg de stad bekendheid bij de sterren. Dankzij deze beroemdheden werd Nice al snel de stad van de jetset waar iedere zichzelf respecterende beroemdheid een huis had of de stad minstens een paar keer per jaar bezocht.

Proef specialiteiten in Vieux-Nice

In de oude stad van Nice, Vieux-Nice, vindt u typisch Franse straatjes die door de stad kronkelen. In ieder straatje vindt u leuke boetiekjes met af en toe wat toeristische winkeltjes. Als u een bijzonder restaurant zoekt om te genieten van lokale specialiteiten zoals socca en salade niçoise, is een wandeling door de straatjes voldoende om te vinden wat u zoekt. Op zoek naar het lekkerste ijs van de stad? Volgens locals moet u dan bij Arlequin Gelati zijn. Liever een dagje shoppen of langs antiekwinkels struinen? Dan is een bezoekje aan de antiekwijk bij de haven een must.

Maak een stadswandeling

Ook voor de lekkerste koffie va de stad en de beste plekjes om te lunchen moet u vlakbij de haven zijn. Daar vindt u namelijk niet alleen imposante jachten en oude vissersbootjes, maar ook de wijk Quartier du Port. Na de lunch geniet u van een prachtige wandeling over de Promenade du Paillon, een1,2 kilometer lang groen park middenin de stad. De kinderen kunnen er naar hartenlust spelen met de waterstralen op één van de pleinen en de speeltuin.

Verken steden en dorpen rondom Nice

Als u de drukte van de stad wil verruilen voor rust en natuur, vindt u vlak achter Nice mooie Franse dorpen zoals het gezellige Vence, Tourretes sur Loup en het Provençaalse Valbonne waar u heerlijk kunt eten in de vele restaurantjes. Door de handige ligging van Nice kunt u niet alleen genieten van het Franse binnenland en de toeristische badplaats, maar ook van steden langs de kust. Vanuit de haven van Nice vertrekken dagelijks boten naar steden als Saint-Tropez, Cannes of Monaco. Voor vakantiegangers zonder zeebenen is een busrit ook een goed (en goedkoop) alternatief.

Zoals u ziet is Nice niet alleen de stad van kerstmarkten en kerstsfeer, maar ook van geschiedenis, cultuur, kunst en heerlijk eten. Laat u vooral niet afschrikken door het toeristische imago van de stad: Nice is dankzij de gunstige ligging en levendige cultuur ideaal voor een stedentrip of langere vakantie.