Ronddwalen en parfum maken in parfumstad Grasse

Zon, gezellige straatjes, volop mogelijkheden om te winkelen en natuurlijk: parfum. De Zuid-Franse stad Grasse staat wereldwijd bekend om haar heerlijke parfums. Het maakt de stad tot een romantische bestemming voor stedentrip. Ook de omgeving van Grasse is een bezoekje waard en dat maakt van Grasse een aangename verblijfplaats voor een ontspannende zonvakantie.

Parfumstad

Grasse is een klassieke Franse stad die vooral bekendstaat vanwege de parfums die er gemaakt worden. Het merendeel van de Franse productie van parfum vindt hier plaats. In de stad vindt u naast vele parfumwinkels ook drie grote parfumhuizen: Galimard, Fragonard en Moulinard. Daar werken de parfumspecialisten aan de nieuwste verleidelijke geuren. Deze specialisten worden ook wel ‘nez’ genoemd, het Franse woord voor ‘neus’, omdat hun neus verfijnde geuren kan oppikken. Wereldwijd zijn er slechts 400 ‘neuzen’ en daarmee is parfumeur een bijzonder beroep.

Voor wie meer wil weten over het ontstaan van parfum en de manier waarop het gemaakt wordt, zijn er rondleidingen met gidsen die u alles vertellen over het maakproces en de verschillende geuren. U kunt de werkplaats met machines bezoeken en een museum waarin u een overzicht krijgt van alle technieken die al jarenlang gebruikt worden om parfum te maken. Natuurlijk kunt u de geuren ruiken en zelfs uw eigen parfum maken. Een basisingrediënt voor veel parfums is de bloem. Daarom staat Grasse niet alleen bekend als parfumstad, maar ook als bloemenhoofdstad. De stad heeft de mooiste bloementuinen en rozenvelden van de wijde omgeving en ontdekte dat de roos een heerlijke geur heeft die zich goed laat vangen in een parfum. Voor de liefhebber is een wandeling door één van de prachtige tuinen en bloemenvelden een must tijdens een bezoek aan de stad. Naast bloemen gebruiken de parfumhuizen ook kruiden, specerijen en fruit om de perfecte geur te creëren.

Dwalen door winkelstraten en pleinen

Hoewel veel mensen Grasse bezoeken voor de imposante parfumhuizen en jarenlange geschiedenis op het gebied van geuren, heeft de stad nog veel meer te bieden. Zo heeft u vanuit Grasse een prachtig uitzicht op andere bekende steden zoals Cannes en de Zuid-Franse kust. Als u geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis van de stad, kunt u een bezoek brengen aan het plaatselijke museum of de 12e-eeuwse kathedraal Notre-Dame-du-Puy gratis bezichtigen. Vlakbij de kathedraal is een uitzichtpunt waar u een schitterend uitzicht heeft over de vallei. Ook leent de stad zich goed voor een middag shoppen in de binnenstad vol leuke straatjes en kleine boetiekjes. Door alle gezellige pleintjes, klassieke Franse huisjes en verborgen steegjes is Grasse een heerlijke plek om rond te dwalen.

Bezoek omliggende steden

Wanneer u uitgekeken bent in Grasse en genoeg geuren heeft geroken, kunt u een bezoek brengen aan de omliggende steden. Grasse heeft een uitstekende ligging voor wie meerdere steden tijdens een vakantie wil bezoeken. Denk aan Cannes, Nice (slechts een halfuurtje rijden vanaf Grasse) of de dorpen Roquefort les Pins, Cabris en Valbonne. Ook in deze steden kunt u verblijven in een luxe vakantievilla. De belangrijkste bezienswaardigheid in Valbonnes is het Place des Arcades, een vierkant plein in Romeinse stijl dat omringd is door winkeltjes. Op het plein zelf staan terrassen en vinden regelmatig evenementen plaats. Een absolute aanrader is om ’s avonds op dit plein te dineren onder het genot van muziek en een onvergetelijke sfeer.

Kortom: of u uw geliefde wil verrassen met een zelfgemaakt parfum uit deze parfumhoofdstad, op zoek bent naar een plek met een rijke geschiedenis of zoveel mogelijk van het Franse gebied wil zien; Grasse is een uitstekend beginpunt voor een stedentrip of vakantie. Één ding weet u zeker: u ruikt in elk geval heerlijk wanneer u weer huiswaarts keert.