0

Menton, stad van de citroen

Menton, een stad aan de Middellandse zee op de grens van de Franse Côte d'Azur en de Italiaanse bloemenrivièra. Omdat daar een microklimaat heerst groeien er citroenbomen. Ze bloeien het hele jaar door en in de winter, voorjaar en zomer wordt er geoogst. De Arabieren brachten deze boom naar Europa en nu komen er jaarlijks zo'n 200 tot 300 ton Menton-citroenen op de markt. Menig Franse topkok laat zijn citroenen uit dit kustplaatsje komen om er vervolgens de heerlijkste gerechten mee te maken zoals een Tarte au citron.

 

De citroen is voor de stad van zo'n grote betekenis dat het zelfs een eigen festival heeft, het 'Fête du Citron'. Het festival is ontstaan in 1895 en wordt gehouden in de wintermaanden februari en maart. Omdat in die maanden veel welgestelden aan de Côte d'Azur hun tijd doorbrachten werd het een bekend fenomeen. Sinds 1935 is het 'Fête du Citron' een officieel regionaal evenement en trekt het jaarlijks zo'n 230.000 bezoekers. Het festival bestaat hoofdzakelijk uit corso’s die georganiseerd worden op de zonnepromenade van Menton (promenade du soleil).

Er trekken wagens met citrusvruchten, dansers en muziek aan je voorbij. Elke jaar is er een thema. Vorig jaar was dat China. Het thema voor dit jaar wordt in de maand oktober bekend gemaakt. Volgend jaar van 13 februari tot 2 maart 2016 staat het volgende 'Fête du Citron' op de planning. Een mooie rede om dan naar de stad Menton te gaan om al die mooie praalwagens eens met eigen ogen te zien.

Maar ook op andere momenten is een bezoek aan Menton zeker de moeite waard. Het heeft italiaanse invloeden, kronkelende steegjes met steile trappen en huizen in zacht goudgeel en diep oranje. Je kunt er tevens goed shoppen en als je even tot rust wilt komen kan je terecht in 1 van de botanische paradijsjes: Maria Serena, Fontana Rosa, Val Rameh of Palais Carnoles. En na een bezoek aan deze stad kan je ook nog even Italië aandoen.

Meer weten over het festival? Feteducitron 

Meer weten over Menton? VilledeMenton

Gemiddelde rating Vacances Provence

Klanten waarderen Vacances Provence met een gemiddeld rapportcijfer van: 9.3 Dit gemiddelde is op basis van 1007 reviews.

9,3