0

Proef Zuid-Frankrijk: 5 heerlijke én simpele gerechten

De Franse keuken is wereldwijd beroemd om haar verfijnde smaken en bijzondere gerechten die de rijke geschiedenis en smaakvolle ingrediënten van de regio weerspiegelen. Van stevige stoofschotels tot verse zeevruchten, de Zuid-Franse keuken biedt voor ieder wat wils. Deze vijf typische Zuid-Franse gerechten zijn niet alleen verrukkelijk, maar ook eenvoudig te bereiden in uw luxe vakantiehuis in Zuid Frankrijk. En als u weer thuis bent, is er geen betere manier om herinneringen op te halen aan uw heerlijke vakantie in het prachtige Zuid-Frankrijk dan met een gedekte tafel vol authentieke, Franse gerechten.

1. Ratatouille

Een echte klassieker uit de Provençaalse keuken is natuurlijk de ratatouille. Een kleurrijke groentestoofpot vol smaak waarmee de Fransen van oudsher de zomeroogst vieren. Traditioneel gemaakt met een mix van tomaten, courgette, aubergine, paprika, uien en knoflook. De groenten worden zachtjes gekookt in olijfolie totdat ze zacht zijn, waardoor ze wat zoeter smaken. U kunt ratatouille serveren als bijgerecht, bijvoorbeeld bij pasta of rijst, of juist als een op zichzelf staande maaltijd met knapperig brood.

Om ratatouille te maken, snijdt u eenvoudig uw groenten in kleine stukken, fruit ze in een grote pan met olijfolie en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg dan in blokjes gesneden tomaten toe en laat sudderen tot de smaken samensmelten. Breng het geheel op smaak met kruiden zoals tijm, basilicum en oregano, et voilà!

2. Salade Niçoise

Een verfrissende salade die afkomstig is uit Nice en daar de naam aan dankt. Salade niçoise bestaat uit een mix van knapperige groenten, zoute olijven, zachte aardappelen, hardgekookte eieren en tonijn, met een pittige vinaigrette. Deze salade is niet alleen een feest voor de ogen, maar ook een perfecte balans van smaken en texturen.

Om de salade te bereiden, begint u met het koken van aardappelen tot ze gaar zijn. Vervolgens blancheert u de sperziebonen tot ze knapperig zijn. Rangschik wat gemengde sla op een schaal en bedek met de gekookte aardappelen, sperziebonen, gehalveerde cherrytomaten, gesneden hardgekookte eieren, tonijn uit blik en zwarte olijven. Besprenkel met een eenvoudige vinaigrette gemaakt van olijfolie, rode wijnazijn, Dijonmosterd en fijngehakte sjalotjes. Serveer gekoeld voor een verfrissende smaak en geniet terwijl u eet van het prachtige uitzicht vanuit uw vakantievilla. 

 

3. Pissaladière

Afkomstig uit het culinaire paradijs van de Provence, is pissaladière een hartige taart die doet denken aan pizza met een Frans tintje. De pissaladière heeft een knapperige deegbodem bedekt met gekarameliseerde uien, ansjovis en olijven en barst van de rijke smaken. Ideaal als lunch op het terras van uw luxe vakantievilla of geserveerd bij een goed glas Franse wijn in de avondzon.

Om pissaladière te maken, begint u met het karamelliseren van dungesneden uien in olijfolie tot ze goudbruin en zoet zijn. Rol kant-en-klaar bladerdeeg uit en verspreid de gekarameliseerde uien gelijkmatig over het deeg. Leg vervolgens de ansjovis en zwarte olijven er bovenop, en bak dan in een voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin en knapperig is. Serveer warm of op kamertemperatuur. Dit gerecht is niet alleen ideaal om te delen met vrienden, maar ook een echte favoriet onder kinderen!

4. Soupe au Pistou

Deze aromatische groentesoep is een geliefd gerecht uit de Provence. Deze stevige soep zit vol met seizoensgebonden groenten, witte bonen en pasta, allemaal samen gesudderd in een smaakvolle bouillon doordrenkt met geurige pistou, een Provençaalse versie van pesto.

Om soupe au pistou te maken, begint u met het fruiten van uien, wortelen, selderij en knoflook in olijfolie tot ze zacht zijn. Voeg in blokjes gesneden tomaten, witte bonen, groentebouillon en uw keuze aan pasta toe, en laat sudderen tot de groenten zacht zijn en de pasta gaar is. Roer vlak voor het serveren een royale hoeveelheid versgemaakte pistou erdoor, een mengsel van basilicum, knoflook, olijfolie en geraspte Parmezaanse kaas. Maak het vers of haal het op de lokale markt zodat u thuis in uw vakantievilla deze heerlijke soep kunt klaarmaken. Schep de soep in kommen en garneer met extra geraspte kaas. Voila, de smaak van de Provence en dat huisgemaakt in de rijk uitgeruste keuken van uw vakantiehuis!

5. Tarte Tatin

Natuurlijk kan een echte tarte tatin in dit lijstje niet ontbreken. Oorspronkelijk komt dit Franse taartje uit de Loire-vallei, maar inmiddels is de tarte tatin geliefd in heel Frankrijk en ver daarbuiten. Het laat zich het best omschrijven als omgekeerde appeltaart die verrassend eenvoudig te bereiden is. Met zijn boterige, gekarameliseerde appels bovenop een knapperige deegkorst, maakt dit dessert zeker indruk. En uw vakantiehuis ruikt even heerlijk naar appels en karamel!

Om tarte tatin te maken, begint u met het karamelliseren van suiker en boter in een gietijzeren koekenpan tot het mengsel goudbruin is en begint te bubbelen. Schenk het in een ovenschaal of bakvorm. Rangschik de gesneden appelpartjes in een cirkelpatroon over de karamel, en bedek dan met bladerdeeg. Bak in een voorverwarmde oven tot het deeg goudbruin is en de appels zacht zijn. Keer de taart voorzichtig om op een serveerschaal, zodat de heerlijke karamel over de appels stroomt. Serveer warm met wat frisse crème fraîche of vanille-ijs. Een heerlijk dessert na een maaltijd in de zonnige tuin van uw vakantie villa!

De Zuid-Franse keuken biedt nog veel meer gerechten die vol van smaak zijn en die u absoluut eens moet proeven. Dit rijtje is een goed begin. Dus knoop uw schort om, verzamel de lokale ingrediënten en begin aan een culinaire reis door het zuiden van Frankrijk vanuit het comfort van uw eigen vakantiehuis. Bon appétit!

Gemiddelde rating Vacances Provence

Klanten waarderen Vacances Provence met een gemiddeld rapportcijfer van: 9.3 Dit gemiddelde is op basis van 1142 reviews.

9,3