0

Villa Ephrussi de Rothschild, Saint Jean Cap Ferrat

De Côte d’Azur, ook wel de Franse Rivièra genoemd, is al jaren een toevluchtsoord voor de rijken der aarde. Koningen, prinsen, popsterren, acteurs en andere artiesten strijken er graag neer. De Côte d’Azur dankt zijn naam aan ene Stéphen Liégeard (1830-1925). Hij bedacht deze naam als Frans alternatief voor de benaming Riviera, zoals de Italianen en de Engelse toeristen de Middellandse Zeekust in die tijd noemde. In die tijd werden er vele prachtig villa’s en zelfs paleizen gebouwd aan de Middellandse Zee kustlijn van Frankrijk.

Een daarvan is ‘Villa Ephrussi de Rothschild’ in Saint Jean Cap Ferrat, in de buurt van Nice. Het huis is gebouwd en bewoond door een Rothschild telg, de grote bankiersfamilie. Het heeft een prachtige tuin, waar regelmatig events plaats vinden.

Rothschild

Béatrice Rothschild, geboren in 1864, was de dochter van Baron Alphonse de Rothschild. Op 19 jarige leeftijd trouwt ze met de Parijse bankier Maurice Ephrussi. Het was geen gelukkig huwelijk en daarbij kwam dat Maurice wel van een gokje hield. Hij vergokte zo’n 12 miljoen gouden Franken, nu zo’n 30 miljoen Euro. Voor de vader van Béatrice was dit aanleiding om Maurice voor de rechter te slepen en een einde te maken aan het huwelijk. De Rothschild familie won de rechtzaak en na 21 jaar huwelijk was Béatrice in 1904 weer vrijgezel. Een jaar later overleed haar vader en erft ze een fortuin. Weer een jaar later laat ze haar oog vallen op een stuk grond aan de Middellandse Zee, waar ook de Koning van België erg in geïnteresseerd is. Ze koopt het daarom meteen en laat er een huis opzetten.

De bouw begint in 1907 en na vijf jaar is ‘Villa Ephrussi de Rothschild’ klaar. De villa wordt haar winterverblijf en als ze daar niet is, is ze te vinden in Parijs, Monaco of Deauville. Het huis wordt voorzien van de meest moderne snufjes, zoals een telefoon. Daarnaast verzamelde ze porselein, kunst en meubelen. Ze bouwt in de loop der jaren een geweldige collectie op. Er zijn ruimtes voor het ontvangen van de gasten, haar eigen appartementen en er is zelfs een inpandige patio. De kamers worden allemaal ingericht naar de smaak van Béatrice en die is nogal extravagant.

 

De villa wordt omringd door maar liefst 9 verschillende tuinen. Je maakt een soort reis rond de wereld, van Franse tuin naar een exotische en van een Spaanse tuin naar een Japanse. Elke tuin heeft zijn eigen stijl, sfeer, fonteinen, pergola’s en beplanting.

Dit huis is wat je noemt een voorbeeld van de weelde uit de ‘Belle Epoque’ tijd. Even geen moderne apparatuur en mobieltjes, al hebben ze wel een speciale app laten ontwikkelen over Villa Ephrussi de Rothschild.

itunes.apple.com/fr/app/ephrussi-rothschild-villa/id559775532

De villa heeft vorig jaar maar liefst 156 000 bezoekers mogen ontvangen en is daarmee één van de top drie van culturele bestemmingen van de Côte d’Azur . Een bezoekje waard dus!

Gemiddelde rating Vacances Provence

Klanten waarderen Vacances Provence met een gemiddeld rapportcijfer van: 9.3 Dit gemiddelde is op basis van 1007 reviews.

9,3