Aups: idyllisch Frans dorp met een bijzondere geschiedenis

 
Liefhebbers van Zuid-Frankrijk kunnen er geen genoeg van krijgen: kleine, pittoreske dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Dorpjes waar de Fransen nog net zo leven als vroeger, ’s middags wijn drinken op het terras en ’s avonds sfeervol dineren met familie. Zo’n dorpje is Aups, een plaatsje in het departement Var in Zuid-Frankrijk.

 

Romeinse gebouwen

Net zoals in veel andere Franse dorpen en steden, heeft Aups een rijke historie. Als u door het idyllische dorp rijdt, zou u het niet zeggen, maar vroeger behoorde het dorp toe aan de Romeinen. Ook later in de geschiedenis kreeg Aups te maken met oorlogen en in de Tweede Wereldoorlog was het dorp betrokken bij het verzet tegen de Duitse overheersers. In de omgeving van het dorp kunt u hiervan nog de sporen zien. Ook vindt u in Aups enkele gebouwen in Romeinse stijl. Aups is dus echt een Frans dorp met een boeiende geschiedenis.

Gelukkig is het dorp er helemaal bovenop gekomen en is het nu een geliefde plaats onder de Fransen. Sterker nog: Aups staat inmiddels bekend als één van de mooiste dorpjes van Zuid-Frankrijk. Ook de ligging is ideaal. Aups ligt vlakbbij de Gorges du Verdon, de grootste kloof van Europa met prachtig, helderblauw water en volop mogelijkheden om te kanoën of met de waterfiets het water op te gaan. Doordat Aups zo dichtbij ligt, wordt het dorp de zuidelijke poort van de Gorges du Verdon genoemd.

Het zwarte goud in Aups

Aups staat niet alleen bekend om haar historie en fijne ligging, maar ook om de beroemde truffelmarkt waar u de mooiste en meest smakelijke truffels van Zuid-Frankrijk kunt vinden. De truffelmarkt begint jaarlijks in november en is tot eind februari elke donderdagochtend te bezoeken.

Genoten van de heerlijke truffels en zin om het plaatsje verder te verkennen? Aups heeft prachtige Middeleeuwse straatjes met prachtige fonteinen. In de omgeving van Aups kunt u mooie wandelingen maken door de bosrijke omgeving met grote bomen. ’s Avonds kunt u genieten van de lekkerste gerechten met truffels bij sterrenrestaurant Chez Bruno in Lorgues , wat op rijdafstand van Aups ligt. Een etentje bij dit restaurant is een echte aanrader als u van truffels en de Franse keuken houdt.

 

In de omgeving van Aups vindt u veel prachtige vakantievilla’s met zwembad, eigen terrein en een schitterend uitzicht. Aups is een plek voor de echte liefhebber, maar door de prettige ligging ook de ideale bestemming voor vakantiegangers die voor het eerst Zuid-Frankrijk bezoeken. Of u nu voor het eerst naar Zuid-Frankrijk reist of al vaker op vakantie bent geweest in deze streek, Aups zal u aangenaam verrassen.