Kerst in Zuid-Frankrijk: tradities, kerstmarkten en wijn

December is de maand waarin veel mensen hun kerstinkopen doen en zich klaarmaken voor de feestdagen. Reisorganisaties bieden reisjes aan voor wie wil Christmas shoppen. In eigen land of net over de grens. Maar wist u dat een tripje naar Zuid-Frankrijk ook een hele goede optie is? Fransen vieren kerst uitbundig en laten zich meevoeren met de romantiek van kerstcadeautjes en sfeerverlichting. Ontdek kerst aan de Provence en Côte d’Azur.

 

Tradities en dertien desserts

De Provence kent veel tradities rondom kerst. Begin december rollen de Fransen tarwezaden in natte doeken tijdens het feest van St. Barbara. Als de zaden uitgroeien tot lange stelen, betekent dat voorspoed in het nieuwe jaar. Een bekendere traditie is het verkopen van ‘heilige’ beeldjes van vaklieden en Franse personages op lokale markten. En houdt u van desserts? Dan wilt u het Franse kerstdiner met dertien toetjes niet missen. Zodra deze tradities beginnen, is het duidelijk: de feestdagen naderen.

In de Côte d'Azur is kerst vooral een feest dat in het teken staat van lekker eten, goede wijn drinken en met elkaar voor een gezellige sfeer zorgen. Dat zie je dan ook terug in de vele kerstmarkten die gehouden worden. U vindt er vele handgemaakte decoraties waarmee u uw huis kunt versieren als aandenken aan uw bezoek. Drink er vin chaud, schaats een rondje op de schaatsbanen van kunstijs en proef de lokale gerechten. Bijvoorbeeld gekruide pannenkoeken van kikkererwtmeel, ‘socca’, in Nice of gevulde ravioli met rijst en pompoen, ‘barbagiuan’, in het rijke Monaco.

Sfeervolle verlichting en lekkernijen

De Franse steden zijn in de wintermaanden prachtig verlicht. Niet alleen de boulevards, maar ook bomen, huizen en bezienswaardigheden zijn feestelijk uitgedost. Op centrale pleinen zijn vaak schaatsbanen en een reuzenrad te vinden, zodat ook de kinderen kunnen genieten van de naderende kerstdagen. Juist december is bij uitstek een maand waarin u lokale lekkernijen, producten en tradities ontdekt op de verschillende kerstmarkten. De gastvrije Fransen sloven zich uit en laten de kerst niet onopgemerkt voorbijgaan.

Net zoals in Nederland is bijeen zijn met de familie tijdens de feestdagen erg belangrijk in Zuid-Frankrijk. In veel kerken zijn kerststallen waar families samenkomen om stil te staan bij de kerstboodschap en de maand december kenmerkt zich door vele familiebijeenkomsten. Families branden kaarsen, eten samen en in sommige families zetten kinderen hun schoenen bij de openhaard in de hoop dat Père Noël er iets in stopt.

Door de sfeervolle verlichting overal, kerstmarkten met traditionele producten en milde temperatuur is een kerstreis naar Zuid-Frankrijk een originele manier om de feestdagen door te brengen. Hoewel iedere Fransman zijn eigen accent aan de kerst geeft, bent u van één ding zeker: een sfeervolle, gezellige kerst met heerlijke gerechten en natuurlijk goede wijn. Tijdens de kerst zit u in het mooie Frankrijk wel goed.

Gemiddelde rating Vacances Provence

Klanten waarderen Vacances Provence met een gemiddeld rapportcijfer van: 9.3 Dit gemiddelde is op basis van 844 reviews.

9,3